Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow Ιστορία arrow Ορλωφικά
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
ΟΡΛΩΦΙΚΑ
Την άνοιξη του 1770 μία ναυτική μοίρα λίγων πλοίων αποβιβάζεται στο Οίτυλο κατ΄ εντολήν της αυτοκράτειρας της Ρωσίας Αικατερίνης Β΄ που ένα χρόνο πριν είχε κηρύξει τον πόλεμο εναντίον των Τούρκων, με επικεφαλείς τους αξιωματικούς της Τσαρικής φρουράς Αλέξανδρο και Θεώδωρο Ορλώφ.

Αρχικά, με τη βοήθεια ξεσηκωμένων Ελλήνων, κατέλαβαν το Μυστρά και το Ναβαρίνο. Στην Τρίπολη όμως απέτυχαν, με αποτέλεσμα το διωγμό και την σφαγή των Ελλήνων, στην Κορώνη δεν μπόρεσαν να καταλάβουν το φρούριο και μετά από δύο μήνες έλυσαν την πολιορκία, το ίδιο και στη Μεθώνη όπου μετά από σκληρή πολιορκία δέκα ημερών αναγκάστηκαν να εγκαταλέιψουν τις θέσεις τους καθώς 8000 Αλβανοί είχαν ενισχύσει τις τουρκικές δυνάμεις.

Οι Ρώσοι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν και το Ναβαρίνο. Ανατινάζουν τα πυρομαχικά τους και αποχωρούν επιβιβάζοντας στα πλοία τους μόνο μερικούς Έλληνες αρχηγούς αφήνοντας στο έλεος των Αλβανών όλους τους άλλους. Μετά την αποχώρηση των Ρώσων οι Τούρκοι κράτησαν το Νιόκαστρο άλλα 50 χρόνια, μέχρι την Ελληνική Επανάσταση (1821).

Οι επιπτώσεις της αποτυχημένης εξέγερσης που ονομάστηκε Ορλωφικά ήταν τραγικές διότι εκτός από τις σφαγές, τουλάχιστον 30000 Έλληνες εγκατέλειψαν την Πελοπόννησο με προορισμό τα Ιόνια νησιά και τη Σικελία. Στους δε οικισμούς της Πελοποννήσου και ειδικότερα της Μεσσηνίας κυριαρχούσε εικόνα καταστροφής και ερήμωσης.