Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow Τουρισμός arrow Μουσείο
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
ΜΟΥΣΕΙΟ
O Γάλλος φιλέλληνας δημοσιογράφος Rene Puaux (1878-1936), ο οποίος είχε κάνει έργο ζωής τη συλλογή χαρακτικών, εγγράφων και ενθυμίων του αγώνα αποφασίζει, σε ένα ταξίδι του στην Πύλο, να δωρίσει την πλούσια συλλογή του στην Πύλο, σαν ένα πρώτο συστατικό του μουσείου του Ναβαρίνου. Σ αυτό το μουσείο, ο Puaux ονειρευόταν, να στεγαστούν όλα τα κειμήλια από την Ελληνική Επανάσταση και την πιο περίεργη Ναυμαχία της σύγχρονης εποχής.

[Rene Puaux 1878-1936] Τον Ιούνιο του 1930, ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Πύλου, σαν δείγμα ευγνωμοσύνης για την πολύτιμη προσφορά του, ενώ παράλληλα μια μικρή έκταση παραχωρήθηκε για το υπό δημιουργία Μουσείο. Η συλλογή παραδόθηκε στο Ελληνικό κράτος το 1937 από τη χήρα του Rene Puaux. Μετά από πολλά προβλήματα, το μουσείο χτίζεται σε άλλο οικόπεδο από το 1956 μέχρι το 1958, με δωρεά του οδοντιάτρου Χρ.Αντωνόπουλου από τον Πήδασο, μετανάστη στην Αμερική, του οποίου πήρε το όνομα.

Το 1961 άρχισε να λειτουργεί σαν μουσείο και στέγασε την συλλογή ή καλύτερα το τμήμα της συλλογής του Rene Puaux, που παραδόθηκε στο Δήμο Πύλου. Παρ όλα αυτά η συλλογή του Rene Ruaux, δεν έχει βρει ακόμη τη στέγη της. Η έκθεση των κειμηλίων, μετά από συντήρηση στην Αθήνα, βρίσκεται στους ανακαινισμένους στρατώνες του Μαιζώνος, στο κάστρο. Το Αντωνοπούλειο Μουσείο της Πύλου λειτουργεί σαν αρχαιολογικό Μουσείο. Τα εκθέματα ανήκουν στη Μυκηναϊκή εποχή ή και παλιότερα, στην Αρχαϊκή, την Ελληνιστική αλλά και τη Ρωμαϊκή Εποχή.

Τα εκθέματα προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Πύλου. Από τα εκθέματα εντυπωσιάζουν ο ταφικός πίθος από την Κουκουνάρα και βέβαια η επένδυση του κράνους πολεμιστή από δόντια αγριόχοιρου που συναντάται εδώ, αλλά και στο μουσείο του Ναυπλίου και αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό του στρατιώτη-πολεμιστή των Αχαιών. τα τρία γυάλινα αγγεία αλλά και ο μεγάλος αστράγαλος από τον Ελληνιστικό τύμβο της Τραγάνας. 
Image