Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow Επιστήμη arrow Ινστιτούτο N.E.S.T.O.R
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
N.E.S.T.O.R

Neutrino Extended Submarine Telescope with Oceanographic Research

Το τηλεσκόπιο NESTOR (Neutrino Extended Submarine Telescope with Oceanographic Research, δηλαδή Μεγάλο Υποβρύχιο Τηλεσκόπιο Νετρίνων και Ωκεανογραφικής Έρευνας) θα είναι σε θέση να εντοπίζει νετρίνα από εξαιρετικά βίαιες κοσμικές πηγές. Για παράδειγμα, Μαύρες Τρύπες και σουπερνόβα που κατακλύζουν το σύμπαν με νετρίνα. Ο σκοπός είναι να εντοπιστούν πηγές νετρίνων κοσμικής προέλευσης και να γίνει έτσι μια χαρτογράφηση του ουράνιου στερεώματος.

Οι ελληνικές ομάδες του προγράμματος περιλαμβάνουν το Ινστιτούτο NESTOR, το Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Κρήτης, Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Συντονιστής του προγράμματος είναι ο καθηγητής φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λεωνίδας Ρεσβάνης.

Ο πρώτος από τους δώδεκα ορόφους που θα έχει ο Νέστορας όταν ολοκληρωθεί ποντίστηκε το Μάρτιο του 2003 σε βάθος 4.000 μέτρων. Το σχήμα του είναι εξαγωνικό και σε κάθε γωνία έχουν προσαρμοστεί φωτοπολλαπλασιαστές, οι οποίοι βλέπουν τόσο στην επιφάνεια όσο και στο βυθό. Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να του δώσουν τελικό μέγεθος ίσο με ένα κυβικό χιλιόμετρο. Το κόστος της επέκτασης θα φτάσει το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Μερικά από τα νετρίνα που μπαίνουν στη θάλασσα αντιδρούν με τα πρωτόνια του νερού και παράγουν νέα σωματίδια: τα μιόνια - μοιάζουν με ηλεκτρόνια, αλλά είναι βαρύτερα. Αυτά παράγουν λάμψεις τις οποίες ανιχνεύουν οιφωτοπολλαπλασιαστές. Με τη σειρά τους στέλνουν την πληροφορία στο κέντρο του εξαγώνου, σε μια σφαίρα από τιτάνιο που περιέχει ηλεκτρονικούς μεταφραστές. Εκεί το σήμα μετατρέπεται σε ψηφιακό και μεταφέρεται μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών -προσφορά του ΟΤΕ, χορηγού του έργου- στην Πύλο, όπου και αναλύεται.

O ανιχνευτής πρέπει να βρίσκεται πολύ βαθιά γιατί τόσο το νερό όσο και η ίδια η Γη λειτουργούν ως φίλτρο για τις κοσμικές ακτινοβολίες έτσι ώστε αυτές να μην ‘τυφλώνουν’ τον ανιχνευτή. Η περιοχή που επιλέχθηκε είναι μερικά χιλιόμετρα μακριά από την Πύλο, κοντά στο βαθύτερο σημείο της Μεσογέιου, με μέσο βάθος 3800 μέτρα.

 

 Ινστιτούτο NESTOR